Natuurpunt is gestart met de tweede fase van de herstelwerken in de Visbeekvallei. Die werken zullen het oorspronkelijk heidelandschap herstellen en op die manier ook nieuw leefgebied geven aan de bedreigde populatie adders in het gebied.

“In de Visbeekvallei komt één van de drie overgebleven adderpopulaties van Vlaanderen voor”, zegt Werner Van Hove van Natuurpunt. “Door de heide uit te breiden, zorgen we ervoor dat deze prachtige dieren nieuwe kansen krijgen.”  

Vandaag bestaat de populatie adders in de Visbeekvallei slechts uit een veertigtal individuen. De adder is er zo sterk bedreigd omdat de heide helemaal ingekrompen is. Daarom doen Natuurpunt, de gemeente Lille en het Agentschap voor Natuur en Bos sinds enkele jaren grote inspanningen om hun leefgebied, de heide, uit te breiden.   

Om die heide uit te breiden worden dennen gekapt. Het gaat om dennen die ooit aangeplant werden op heidepercelen, onder andere om te dienen als mijnhout. Na de kapwerken worden de takken opgeruimd en komt er een graafmachine om te plaggen. Bij het plaggen worden de dennennaalden zorgvuldig afgeschraapt, zo krijgt de bodem opnieuw licht en lucht en kunnen de heideplanten weer kiemen. In de bodem zitten namelijk nog heidezaden die tot 70 jaar kunnen overleven. Binnen de vijf jaar na de werken ontwikkelt zich een heidelandschap. Op andere percelen in de Visbeekvallei is al gebleken dat dezelfde werkwijze tot mooie resultaten leidt. 

In het voorjaar werd ook al gestart met het afgraven van voormalige landbouwpercelen om de heide er te herstellen. Na de werken werd maaisel aangebracht en inmiddels is de heide hier al mooi aan het ontwikkelen.  

Langs de percelen loopt een wandelpad zodat wandelaars de werken kunnen volgen. Binnenkort zullen ze er ook kunnen genieten van het herstelde heidelandschap.   

De werken kaderen in het Europese natuurherstelproject LIFE Visbeek. Om de bedreigde natuur van de Visbeekvallei te beschermen krijgt Natuurpunt van 2010 tot 2014 Europese subsidies via het milieufonds LIFE+. Dat is een Europese instrument dat onder meer projecten financiert om het Natura 2000-netwerk van topnatuurgebieden te verbeteren.  Foto's Natuurpunt Christoffel Bonte/ N. Voor meer info: http://www.life-visbeek.be